Некатегоризовано

Да ли сте спремни за авантуру откривања сопственог дома?

Свака одлука која сам икада донела о томе како и где ћу живети имала је значајне импликације и на мој финансијски статус и на моје емоционално и физичко благостање. И за то никада нисам била довољно спремна, и поред тога што сам архитекта.

Куповина сопственог дома је највећа инвестиција коју већина људи предузима у току свог живота, а чак и само изнајмљивање некретнине везује велики део прихода на редовној основи. Новца за становање као да никада није довољно.

Уз финансије, спровођење већих измена на кући или стану доноси широк спектар тема и проблема техничке, правне или практичне природе. Колики год да је напредак који се на крају оствари, пут до тога је сложен и пун непредвиђених околности.

Снажна потреба за променом и унапређењем начина становања моћан је покретач на акцију. Прелазак у нови стан или кућу, поправке и реновирање, чак и набавка намештаја су извор стреса. Најгоре је што се то рефлектује на односе у породици.

Поред збуњујућих реалних околности, на све се додаје лични терет блокада, страхова, непознаница, инерција, тако да се цела ствар закомпликује још више.

Питање на које овде тражимо одговор је како се можемо добро припремити и изградити маневарски простор за паметно доношење одлука?

Буџетирање је број 1

То што сте несигурни, не значи да сте сами за то криви или одговорни, већ да се не налазите у еманципованом амбијенту у коме би постојала подршка за доношење ваших сопствених одлука, на вашу добробит, са што мање губитака енергије, времена и новца.

Први корак, како год га поставили, је бављење буџетом, односно начином финансирања промене која вам је неопходна.

У овом тексту анализираћемо неколико типичних финансијских ситуација, које су суштини свима познате, али које је стварно важно урадити на свом примеру пре него што донесемо одлуку шта у шта ћемо улагати.

Шта је у ствари буџетирање? То значи да здраворазумски, без неког емоционалног претеривања анализирате вашу финансијску ситуацију. Вероватно велика већина то већ ради, а за оне који не раде, прилика је да започну.

Анализа финансијске ситуације је месечни план прихода и трошкова – у смислу шта је оно што имате као месечне приходе – као што је на пример плата, или је то и нека орочена месечна штедња, или неки други извор новца – те да то ставимо у једну колону. А у другу колону да ставимо све оно што су месечни трошкови – храна, поправке, кола, гардероба, забава, путовања… (Надамо се да је на крају салдо у плусу, а не у минусу.)

Плански vs. стихијски

Да не бринете, изузетно је ретка ситуација да је тај плус на крају много већи од онога што се потроши, не само у нашој средини, већ и у неким другим нормалнијим околностима у којима људи живе и раде.

Ако је месечна разлика мала, оно о чему би могло да се размишља када је реч о инвестицији у простор, је на пример, замена или поправка дотрајалих комада намештаја.

Интересантно је да се најчешће чак ни те мале промене не дешавају плански, него људи реагују тек када постану потпуно презасићени нечим у чему тренутно живе, или осећају неки физички проблем, да им је страшно неудобно.

На пример, моја мама је, на наговор комшинице, своју неудобну столицу за љуљање у којој је деценијама седела заменила за једну ужасну половну фотељу. То како је фотеља изгледала није битно, она се мојој мајци допадала, и то је њено право, али је проблем што је нова половна фотеља била јако ниска. Тако је моја мама, ту прениску фотељу, свакодневно користила по више сати. А моја мама има поприлично година, па је довела себе у ситуацију да се осећа још старије, јер је стално морала да се подупире рукама и када је седала и устајала, тако да су је болели и зглобови у раменима, и у рукама, и у куковима. Она је у ствари купила комад намештаја који је ‘одувек желела’, а који није био њој прилагођен и удобан, и који је у ствари за њу био опасан.

То наводим као пример да се чак и за ‘мале’ ствари као што су комади намештаја не прави нека врстa плана или стратегије – за шта нам он треба, шта ћемо са њим да постигнемо, чему нам све то заједно служи – него се импулсивно полети за нечим што делује као одговарајућа слика, којом би се задовољило то што имамо у глави као слику о себи, а мање као потребу за удобним и лепим.

Мамине неудобне фотеље на сву срећу више нема, схватила је да је погрешила, набавила је нову, која је мени и даље ужасно ружна, али је супер удобна за моју маму и она је користи са уживањем. Занимљиво – не боле је више ни зглобови, ни крста, ни кукови.

Где уложити

Да резимирам, када је месечни новчани салдо у плусу, треба сагледати ту разлику и размислити да ли је то новац који би сте уложили у своје сопствено стамбено окружење, и колико га уопште имате.

Једна логика каже овако – планирате да се одрекнете забаве или путовања да би уложили у сопствени стамбени простор. Међутим, ако то улагање неће допринети да простор постане (материјално) вреднији, размислите добро да ли ћете се тих ствари одрицати, јер после може да вам буде жао.

Можда вам је лепше да путујете и да улажете новац у ту врсту забаве и личног искуства, јер се одређено време или прилике неће вратити. Промишљање и балансирање да ли су неке ствари стварно неопходне не кошта ништа, у ствари је чист добитак, посебно ако закључите да је

можда паметније новац користити за неку врсту духовног задовољства или породичних сећања која после неће моћи да се надокнаде. А осећате да су вам потребне и јако важне.

Уштеђевина?

Ако сте анализом кућног буџета закључили да сте у плусу, да можете нешто мало да уложите, или да би сте се евентуално мало нечега одрекли зарад неке вредности која ће вам помоћи да вам буде удобније и да станујете здравије – следећи корак је да спремите неку уштеђевину.

Сад, да ли уштеђевина постоји или не постоји, и у којој форми се она налази, то је у данашње време велико питање. У Британији, а богами и у многим деловима Европе важи правило – ‘моја деца, да раде следећих 150 година никада неће бити у прилици да купе стан’.

Свесни смо да у нашој средини постоји велики број људи који јако пате живећи у маргиналним животним околностима, који су изгубили послове, а онда у тим ситуацијама где се не саставља ни крај са крајем не може ни да се размишља о планирању и уштеђевини, и то није нешто што се може решавати као проблем на овај начин, то је део неке шире слике.

Дакле, анализа 2 је – имате неку уштеђевину, шта са њом можете да урадите?

Уштеђевину можете свакако да уложите у веће реновирање или проширење стамбеног простора који имате. Опет, треба извагати да ли је то улагање вредно, дали ће у следећем кораку та некретнина у коју улажете стварно имати већу вредност у времену које долази.

Оно што никако не би смело да се у ствари догоди је да некретнини лошим интервенцијама смањите вредност. Где год да живите и шта год да планирате да урадите, обезбедите се да добијете апдејтовану информацију и савет релевантних професионалаца – финансијских саветника, адвоката, трговаца некретнинама, геометара, архитеката.

Нестручним интервенцијама и лошом проценом потребних радова сви ће бити на губитку

Математика позајмице

Када имате уштеђевину, то је једна занимљива ситуација јер онда можете да је користите као капару, ако планирате да купите кућу или стан. То значи да можете мало да одахнете, да није цела сума позајмљена.

Трећа буџетска ситуација је узимање позајмице, куповина на кредит.

Ми се никада нисмо усудили да позајмимо од банке. Када смо куповали стан, пре 15 година, били смо на ивици, али је мој муж пресекао да он није довољно сигуран да то сме да се уради, и био је заиста у праву.

Позајмице никада нису пријатне ствари, никада нису комфорне и увек ће вас сачекати у неком тамо n-том кораку као отплата, само када прође довољно времена.

Међутим, када постоји могућност да имате довољно новца да се заокружи цела финансијска конструкција и да вам недостаје само један део, и треба вам краткорочна позајмица, оно што важи као математика је да ће цена

онога што плаћате – да ли је то кућа, стан, реновирање, штагод – значи да ће цена онога што плаћате бити једнака цени онога што сте дали плус оно што сте дали банци. То је новац који суштински дајете одмах, а не једног дана, на крају, и зато се мора рационално проценити да ли то све заједно има смисла.

И онај последњи ниво, последња ситуација су дугорочни зајмови, оно што се код нас зове популарно ‘на кредит’. Није једини начин позајмица од банке, постоје и многи други водови позајмице, само треба имати од кога позајмити, и да онда та камата буде мања од банчине. Постоје рокови од 30-40 година, што су јако дучаки временски периоди, за време којих свашта може да се догоди.

Обавезно ставите на папир реалну цену онога што ћете платити за тих 30-40 година, и проверите да ли је та некретнина вредна те цене.

Знамо да ће сада многи питати – али шта да радимо када не можемо другачије? Ми смо ето редом позајмљивали од различитих делова родбине, склапали договоре, сматрали смо да је много коректније тако се задужити. То није било пријатно, ни мало, али то нас је натерало да тај новац што пре вратимо, а да нисмо упали у ситуацију да сваког месеца одвајамо нешто што нас доста кошта.

Цифре на сунце

Анализа финансија је корак који мора да се уради на самом почетку, да би сте рашчистили са лимитом који треба себи да поставите, да се у моменту када цео поступак откривања и уређивања сопственог дома крене, а то је увек и динамичан и исцрпљујући поступак са сплетом најразличитијих фактора који крену да упливавају, трошкови не би отели контроли, да не би дошло до спирале трошкова, као спирала насиља – јер то када крене то далеко оде.

Мора да се постави граница, једна објективна процена шта, колико, на који начин, зашто, да би цела ствар имала смисла и могла да се контролише.

Познато је на нашем тржишту да када се нуде цене грађевинских радова, то ће вам рећи сви они који се баве извођењем, да се прво нуди ниска, нереална цена, јер радове нико неће прихватити када чује колико ће стварно они коштати до краја.

Један колега ми је рекао – људи траже да их ми лажемо, јер што си искренији, што си отворенији, што си реалнији, то ти мање клијент верује. Клијенти желе да верују да ће то бити нешто јефтино, и да ће они супер проћи и завршити цео посао за мале паре, што нико други није до тада. А онда наравно у кораку 2, 3, 4, 5 крене спирала трошкова, јер кад уђете у поступак јако је тешко се вратити уназад и онда се на крају плати и нешто што не би морало. Дате динар да се крене – два да се стане.

Нови модел је изразито против оваквог начина комуникације и пословања.

Избегавање да се буџет стави на папир, да се поставе реални лимити неће помоћи да се посао обави јефтиније. Финансијски лимити су некада мањи, некада већи, и ту буде проблема и пробијања, али треба то све предупредити једним нормалним погледом на сопствене финансије.

Значи нулти корак – на папир ставити буџет, да би се дефинисао новчани лимит који нећете моћи хтети или желети да пређете. И то да не буде фиктивно, него да произилази из реалних животних околности. Није оно – шта бих ја то платио, која је то вредност за тај новац коју бих ја узео, него шта је оно што ја могу најбоље да уложим у нешто што ће ми се на најбољи начин вратити.

И шта после

Поред буџета, које заиста само треба ставити на папир, оно што је прва следећа највећа блокада је непознавање читавог спектра поступака, професија и услуга које могу да вам буду од користи, и од којих не би требало бити уплашен. Не треба бити уплашен ни од жаргона, ни од цена, ни од рокова, треба се са тим што пре суочити.

Ако доносите ту једну важну одлуку, да ли ћете унапређивати сопствени животни простор, а то унапређење је нешто што заиста има корените дугорочне последице, на сваког, ако доносите ту једну важну одлуку – морате се добро информисати. Добро информисање значи да прочитате у најмању руку све што су нека важећа правила која се односе на посао који планирате да радите. Увек имате на Гуглу или Јутјубу чувено питање које почиње са ‘Како да…’ и цела ствар ће да крене.

Постоји бар шест различитих врста професионалаца, са којима можете да добијете бар по једне бесплатне консултације, а који вам могу објаснити шта вас очекује. Да ли су то адвокати, трговци некретнинама, који треба да вам кажу информације о тржишту и како се оно креће, да ли су то геодети, да ли су то колеге које се баве процедуром добијање дозвола за градњу и извођење радова.

Архитекта је један у низу тих професија, додуше једини који се бави квалитетом изграђеног простора.

Различите процедуре нису направљене само да би некога малтретирале, него да би помогле да се што рационалније и што квалитетније дође до решења. На жалост, оно што најчешће примећујемо је да су људи толико напрегнути, толико преоптерећени проблемима да избегавају припремне процедуре и не желе уопште да им се посвете, што је наравно велика грешка. Најпаметније је упознати се са процедурама, а онда видети како се кроз све то пролази.

О томе детаљније у неком од следећих текстова.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment